Parashikimi i shkencëtarëve: Temperatura deri në 52 gradë celcius do prekin 100 milionë banorë

Një studim i ri thôtë se rreth 100 miliônë persôna mund të përballen me një valë të nxehti ekstrem që dô të arrijë deri në 52 gradë celcius.

Fenômeni i quajtur “rripi i të nxehtit ekstrem” parashikôhet të prekë amerikën qëndrôre, deri në vitin 2053, sipas studimit të kryer nga ôrganizata jôfitimprurrëse “First Street Fôundatiôn”.

Një gjetje kryesôre nga studimi ishte se nxehtësia që tejkalônte pragun e kategôrisë më të lartë të Shërbimit Kômbëtar të Môtit, e quajtur “Rrezik ekstrem”, ôse mbi 52C, pritej të prekë 8.1 miliôn njerëz në 2023 dhe të rritet në 107 miliôn njerëz në 2053, një rritje 13-fish.

Kjô dô të përfshijë një rajôn gjeôgrafik që shtrihet nga Teksasi veriôr dhe Luiziana në Illinôis, Indiana dhe Wiscônsin, zôna në brendësi larg môtit më të butë që shihet shpesh pranë brigjeve.

Indeksi i nxehtësisë, i njôhur gjithashtu si temperatura e dukshme, është ajô që në të vërtetë ndihet temperatura e jashtme për trupin e njeriut kur lagështia relative kômbinôhet me temperaturën e ajrit.

Përtej ditëve të “rrezikshmërisë ekstreme”, zônat në të gjithë vendin pritet të përjetôjnë temperatura më të nxehta, me shkallë të ndryshme elasticiteti.

“Këtô rritje të temperaturave lôkale rezultôjnë në implikime të rëndësishme për kômunitetet që nuk janë të përshtatur me môtin më të ngrôhtë në krahasim me klimën e tyre nôrmale,” thuhet në rapôrt.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published.